24 June 2011

Ghost and I - My Real Story - PART 4

*jam menunjukkan pukul 11.57 malam. 14 tahun dulu, waktu ni aku da lama tido lena. Tapi, tapi pernah 14 tahun dulu.. satu malam, aku ta tido, kerana... lagu Lambada yang berhantu....*


~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~

Ada orang sinis kata hantu takde. Actually if u want dibuktikan dengan sudut sains, now ada major research tentang dunia ghaib, dorang panggil Quantum Theory, dengan satu falsafah, Reality is Illusion, so untuk yang ta pernah nampak hantu and ta percaya, bukan dorang ta exist, tapi just dorang belum dapat difahami,


so this is my story
~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~

1997,  CHERAS, KUALA LUMPUR


Tahun ni adik aku yang ketiga lahir. Dia cepat membesar so my mama belikan adik aku ni walking chair. Kat walking chair ni ada satu button, bila picit dier akan mainkan lagu Lambada, sekali sahaja. So da habis je lagu, kalau na dengar lagi kena tekan the button lagi sekali baru dia mainkan balik lagu Lambada tu.




I love to play with the music button until one night...




Malam yang sunyi, mama papa aku da tido. Dua adik aku pun da tido. Even satu flat tu pun takde bunyi orang berjaga. Totally sunyi KECUALI bunyi lagu Lambada yang berulang ulang bermain di ruang tamu.




Aku ingat aku masih bermimpi. Tapi rupanya aku betul betul sedar dan bunyi lagu tu begitu jelas, Ia berulang ulang~ selepas habis, ia start balik, habis, ia start balik, seolah olah ada orang tengah main button lagu walking chair tu.




Bilik aku gelap, tetapi kat ruang tamu, my parents ada pasang lampu dinding (yang cahaya warna kuning malap malap) supaya senangkan kami pi tandas sendiri.




So bayangkan, dalam kegelapan dengan kesamaran cahaya kuning malap malap, tambah aku kecik kecik mang penakut, so aku paksa diri aku tido.




Aku tertido. Tapi aku rasa lama selepas tu aku terjaga. Lagu Lambada masih bermain main berulang kali~! Tapi kali ni aku ta tahan na pi tandas. Aku toleh pandang adik aku...




Adik aku senyap je ta gerak. Mungkin dia ta dengar and tengah lena tido. Aku pun paksa diri tido. Tapi aku terjaga semula lama selepas tu. Walking chair tu tak berbunyi lagi!




Lagu lambada tu dah berhenti~! Aku ingat ianya mimpi, tapi aku still rasa seram, aku toleh pandang adik aku...




Mata adik aku celik pandang aku tepat. Dia tanya "ta tido lagi ke?" and aku balas "ko dengar ta lagu tu Iqbal?" Adik aku angguk. Dia pun dengar! Aku cakap "ko na pi tandas ta? Temankan aku Iqbal, jom la"




Selepas aku buang, dia pula buang, time ni la aku pi check balik walking chair tu. Rupanya button lagu Lambada ni tersangkut. Laa... So aku pun betulkan, bagi button tu terkeluar balik. Aku try picit, ta berbunyi, "bateri da habis, sampai habis bateri"




And aku dengan adik pun sambung tido..... TAPI selepas tu Lagu Lambada tu bermain lagi, berulang ulang kembali... 




Sapa pula yang tengah main picit2 music button tu skang? Aku ta boleh tido. Aku pandang adik aku, bisik panggil nama dia, tapi dia da tido. Ah sudah, aku sorang sorang skang. Last last aku tertido juga.




Esok pagi bila hari cerah, aku try tengok button lagu tu, takde sangkut pun. Aku try picit2 mang ta berlagu dah. Bila my papa ganti bateri button tu, still button tu takmau berlagu lagi.




The button now diam selamanya















6 comments:

EZAN IDMA said...

thank wish tau :)

~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~ said...

hehe welcome :)

hana sudradjat said...

okay this is scary :O

~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~ said...

=p kan

officially19 said...

seram...pernah kena lebih kurang macam ni..tapi dengar bunyi mainan baby yang dalam tu ada loceng.hish,seriously cerita ni seram.

~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~ said...

:O loceng.... loceng tu da cukup scary....