15 November 2011

FASHION : RETRO + GOTH (FOR GALA DINNER)


One day my gothic girlfriend asked me "Owg ada majlis dinner bertemakan Retro, tapi mcm mana nak kekalkan imej Gothic pada masa yg sama still Retro"


Source : Google (sorry lupa ambil mana)




So kalau ikutkan memang dalam Gothic ada genre vintage goth yg kami panggil GOTHABILLY. Selain itu, i prefer stail tradisional melayu (kebaya kasa rubia and baju kurung pesak), tapi utk lelaki, baju suit ala ala mafia citer Godfather, or suit putih with red tie sgt la sesuai =D


Source : Google gak (sorry lupa lagi)



~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~

TRADISIONAL STYLE



Mengenakan kebaya kasa rubia, or kebaya labuh, or baju kurung pesak, or baju kurung pahang boleh mengembalikan mood zaman dulu. Jika nak bagi ada mood Gothic, pilih kaler HITAM


Source : http://zanacollection.blogspot.com 

Source : babykalysha.blogspot.com/ 


Nak lebih menarik, pakai selendang hitam seperti selendang bawah ni sebagai aksesori


Source :  www.bluevelvetvintage.com 


~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~

GOTHABILLY STYLE


Biasanya utk girl, DRESS jenis skirt kembang, potongan leher V yg besar dgn kolar gergasi, and elemen Gothic ialah pada pemilihan warna hitam (corak biasanya polkadot putih atau merah),


Source : pun Google


MEKAP lak, gincu merah pekat and solid and kalau nak extra power, bg rambut bersanggul tinggi or berjambul



Both images di atas taken from www.catslikeus.com


and kalau nak pakai HANDSOCK, pilih sama ada belang2 merah, putih atau hitam, or polkadot (kalau ur dress kaler plain black) ATAU hand sock fishnet or pure black hand sock (kalau ur dress is polkadot or strip)


Source : www.catslikeus.com


~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~

FOR MEN



Ok now we talking gala dinner, yup mestila nak nampak glam sbb majlis yg jarang kita pergi. So i suggest baju baju di bawah, yup still retro and still ada essence of Goth


Source : http://www.dressthatman.com 

Source : www.theatrecostumeshop.com.au


Source : www.dressthatman.com

Formula dier, BLACK, and STRIPE or DOT untuk bagi kita nampak unik. More nice, dapat kenakan TIE MERAH


~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~

STILL RETRO STILL GOTH


Ini pula some nice vintage dress yang ada mood Gothic



Both pictures are taken from //www.bluevelvetvintage.com

Source : www.stylehive.com


Nak lagi smart, tambah aksesori seperti bawah ni






All four pictures above are from www.bluevelvetvintage.com




~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~

~(^_^)~ Thanks for come. T cubala try





Source : Google




2 comments:

sha my heart said...

wow, awesome.

nape tak join je teka teki tu? =)

ada sape nak tolong jawabkan teka teki tak

~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~ said...

hihi sebab jawapan tu semua ada kat internet ^^