26 May 2011

DON'T FEED THE TROLL, IGNORE THEM

Troll ialah makhluk yang suka bagi orang berasap kepala, post sesuatu yang buat orang sakit hati, dan cepat membesar apabila ada orang layan dier.


Contoh troll
"hodoh shial blog ko, semak mata aku"  "Design blog ko copy paste blog lain ye, loser"

Kesilapan biasa manusia reply macam ni
"suka ti aku la na design macam mana!! blog aku!!" "bila masa aku copy blog orang??"


Salah kesilapan paling besar bila berdepan dengan troll ialah *feeding the troll* ataupun layan troll tu.





Troll paling suka tengok orang maki maki kat post dier. Itu memang tujuan dier post pun, bagi orang sakit bontot.





Korang reply la mcam mana pun, dier makin seronok, tambah2 kalau orang tu reply dengan marah mrah


And korang nampak bodoh bila korang cuba jadi pandai terangkan pendapat korang. Bukan sebab troll tu ta paham apa korang cakap, tapi sengaja bagi korang bengang. Troll bukan na dengar pun hujah korang.





Mengikut kajian pakar, cara terbaik utk anda berdepan dengan Troll ada dua. Satu just ignore, ataupun kalau ta tahan sgt na reply, nombor dua, reply dengan perkataan "LULZ" atau "huhu" then blah dari situ (sumber http://ayamdanbabi.blogspot.com/2011/02/maksud-trolling-afif-sani.html accessed on May 2011)




Seorang Pakar Troll, Prof. Dr. Obefiend pernah menegaskan, 

So at the end of the day you just need to ignore THAT blog. Let it die. FROM one TROLL to another. More people comment lagi best TROLLING. 

If you just ignore the content and the twitter account the writer will lose interest.A troll wil die naturally when people stop paying attn

(Obefiend, 2011)




If korang jumpa orang gila merepek, apa korang buat? Korang geleng geleng kepala lepas tu blah dari orang gila tu kan kan? So, troll ni gila, buat apa layan




So, please don't feed the troll
(Unless you memang suka suka lepas geram kat sana ;D )



Maklumat lebih lanjut tentang Troll sini layari web di bawah





+Sumber+






11 comments:

Freaky said...

makin dilayan troll, makin la die suke.. better buat tak tahu je

Bahasa Apa Ni ?

~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~ said...

yup

misz molecule said...

sumpah suke entri ni..:)

~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~ said...

=p huhu

cik rama-rama said...

ade juga jmpe menatang troll ni time bljr etika pengkomputeran..tp nsib x praktikan...hihihi...

harap2 tak di troll kan..huhu

~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~ said...

haha =3 real life pun ada troll, paling elok jangan layan je

KueKoci said...
This comment has been removed by the author.
~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~ said...

=3 huhu what is that

KueKoci said...

tak boleh ke bela troll sekor

~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~ said...

=D haha bahaya, kang bertambah huru hara rumah kita

...Minah BluR... said...

Haha dari obefiend tuh... =p
Minah Blur jalan2 sini =)