25 September 2011

FOOD QUEST 5 - DULL LOOK, HEAVENLY TASTE

Well berbeza dengan previous parts, kali ni mungkin rupa makanan tu tak mampu buat anda rasa berselera, tetapi the fact that foods di bawah sangat sedap cannot be deny by their look, so lets layan ;D


+NASI UNCLE ARAB & AYAM GOLEK+
KAFE SERUMPUN UPM



At first i thought specialnya kedai ni ada ayam golek panggang berapi, tapi rupanya yang paling sedap kat kedai ni ialah NASI dier



I boleh cakap nasi dier ialah yang paling sedap pernah aku rasa kat kedai makan, TAK TERLALU LEMBUT, TAK TERLALU KERING, TAKDE KERAK, DAN SEBATI



and in every bite I boleh rasa kemanisan ayam tu keluar dari nasi dan cairkan nasi tu dengan rasa ayam (and I belum lagi gigit ayam dier)



Ayam golek panggang berapi dier lak OK lah, perencah dier terasa sampai daging putih di dalam, dimasak tak hangus, but Nasi dier mang CHAMPION

~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~


+SPRINGY NOODLE WITH BEEF PASTRAMI+
NOODLE STATION MIDVALLEY



Haha tengok rupa dia memang dull super super dull la, tak berseri. TAPI bila masuk mulut, uhh SEDAP AND SEDAP.




Lauk dier daging pastrami dan cendawan dan dua lauk ni memang menaikkan rasa megi ni (yup ia hanyalah megi tapi megi yang sangat sangat special).




Dua lauk ini bagi sedikit tekstur kenyal2 liat yang sebati dengan megi yang lembut2 ni. Megi dia penuh dengan rasa cheese tapi tak muak bila makan, really balance.

~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~


+NASI GORENG SPECIAL+
WARUNG CARWASH (PENCAWANG UPM)



Specialnya nasi goreng special ni ialah lauk dier. Tengokla pic tu, ada karipap and segala macam lauk, ada sotong, udang, ayam, daging, telur, segala galanya lah =D

~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~


+Auntie Anne's Pretzel+
Spoiling Malaysian Dinner since 1996



Atas ni pretzel with parmesan cheese.




Before I citer sedikit history dan kepercayaan tentang makan pretzel, I nak citer tentang taste dier. Pretzel Auntie Anne memang sedap! A God's Gift to human




Aroma dier aje dah boleh buat mulut korang rasa nak mengunyah sesuatu, bila korang gigit je pretzel ni, Ya Allah, I almost floating. 




Pretzel ada rasa ala ala roti toast yang ada butter dan salt yang cukup2 je masin. Tak tawar dan tak over masin.




Berbeza dengan Toast, Pretzel dier ada sikit2 liat, sikit2 lembut, sikit rangup. I susah nak terangkan rasa dier. My favourite Auntie Anne's pretzel is Pretzel with Sour Cream and Onion (ta sempat gambar dah habis). Bawah ni pretzel with coklat.






Ok mengikut kepercayaan team FOM (Free Our Mind), orang Islam takleh makan pretzel sebab ni makanan tradisi orang Kristian. 3 holes kat pretzel melambangkan Trinity Kristian. 




Well sama macam kita makan kurma untuk dapat berkat di bulan Ramadhan, orang putih dulu dulu percaya makan pretzel membawa berkat. Pretzel juga melambangkan simpulan kasih yang kekal selamanya.




Ok itu cerita tahun 1500, seratus tahun kemudian, kerana kecuaian seorang anak murid tukang roti yang tertido time tgh bakar pretzel, pretzel dier terlebih masak, MAKA TERCIPTALAH.... Hard Pretzel iaitu Pretzel moden




But for me, bergantung pada niat and what u believe. Never state that pretzel is amalan agama Kristian, ianya hanyala BUDAYA masyarakat Kristian 500 tahun dulu. Well  sama macam amalan beri duit raya also BUDAYA yang orang Melayu ceduk.


~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~

OK SEE U ALL LATER

4 comments:

QUEENPINK said...

nasi goreng special,nampak macam sedap..

~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~ said...

yeah =D but harga dia agak mahal, RM6.50

ninja girl (: said...

nak try la nasi ayam pacik arab tu.nom nom.

~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~ said...

=D aha sedap habaq ang, try la, tapi warning, ayam dier rasa biasa biasa je