28 September 2011

FAKTA LIVESTOCK DARI ANIMAL SAINTIS 2

Tanpa pengetahuan Livestock, manusia takkan survive. So ini siri kedua fakta menarik dari Livestock Industry.



1) CARA PERAH SUSU LEMBU

Dulu aku ingat susu lembu diperah dengan cara picit dan tarik puting lembu ke bawah (alaa macam nak squeeze sos cili dari botol)

Rupanya aku salah~!





Cara yang betul ialah first ibu jari mengenakan tekanan di bahagian atas puting (tekan untuk taknak bg susu naik ke atas).

Pastu satu per satu jari tekan puting start dari paling atas ke bawah.








2) AYAM BETINA BERTELUR PERLU JANTAN ATAU TAK?

TAK, ayam betina akan mula bertelur ketika umur dier kira-kira 18 minggu walaupun tanpa ayam jantan.

Habis apa guna ayam jantan?



Ayam jantan gunanya untuk hasilkan TELUR YANG ADA ANAK, kalau takde ayam jantan, ayam betina akan bertelur telur yg tak bernyawa mcm yg kita beli kat kedai runcit tu.







3) FLIGHT ZONE DAN POINT OF BALANCE

Kalau ada diberi tugas untuk mengembala lembu (atau kerbau atau kambing), macam mana anda nak halau sekawan lembu bergerak dari padang ragut ke kandang? 


Jerit WAH WAH? Pukul dengan kayu? Buat buat macam kejar?


Sebenarnya ianya mudah tanpa perlu pukul atau jerit kat lembu tu, jika anda memahami FLIGHT ZONE dan POINT OF BALANCE


Picture dari www.grandin.com


Kaedah ini ditemui oleh Prof. Temple Grandin (dia dinobatkan sebagai hero kerana jasa di dalam bidang Animal Science dan Autism). Haiwan ternakan akan BERTINDAK BALAS bila ada manusia masuk Flight Zone dia. 

~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~

( i ) Kalau ada manusia berdiri depan dier DI LUAR FLIGHT ZONE
-Haiwan ternakan itu akan duduk diam tenung muka kita

( ii ) Kalau ada manusia MASUK FLIGHT ZONE dier
-Haiwan ternakan itu akan pusing menjauhi manusia tu

~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~

Menurut Temple Grandin, makin liar atau ganas seseekor haiwan ternakan tu makin besar FLIGHT ZONE dia


Haiwan jinak takde Flight Zone. So kita boleh datang dekat haiwan ni dan usap2 main dengan dia.


Picture ambil dari www.grandin.com


So macam mana nak guna Flight Zone untuk halau lembu?

~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~

( i ) Kena tau POINT OF BALANCE, terletak di bahu haiwan ternakan

( ii ) Bila farmer berjalan dari arah depan lembu MELINTASI Point of Balance, lembu itu akan gerak arah bertentangan dengan farmer

( iii ) Kalau farmer datang dari belakang lembu, lembu tu akan stop atau makin slow berjalan

~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~

3 pictures di atas pun ambil dari www.grandin.com




~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~



HEHE THANKS FOR READ ^^








9 comments:

I wong (依之汉) said...

alamak!? rupanya ane yang jaga lembu tempat aku tau rupanya teknik ni. Aiseh, patut la lembu dengar cakap dia jer.

Nice info!

~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~ said...

=D haha aku pun baru tau


=x sbb tengok movie tajuk Temple Grandin, nice movie, try la cari

Nur Intan Syafinaz said...

Tak geli ke pegang puting lembu tu?Cam lembik je?Tak pernah pegang pun...teringin gak nak experience perah susu lembu..cambest je..hahah

~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~ said...

tak lembik sgt, dier macam kenyal2 lembut, macam belon



=D best kalau dpt perah susu tu keluar, kalau tak kuar confirm sakit ati

imah said...

susu fresh dari ladang upm ^^ hehehe

tq follow blog imah..

imah follow balik ^^

happy blogging ..

Mia Za said...

sgt suke info-info mcm ni. amazing.

~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~ said...

thanks imah ^^ happy blogging to u too




^^ heee mia za, u make me blushing hoho

ishiko said...

wahhhh..
nice info, u study psl ni ke

~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~ said...

yup ^^ study pasal ni (animal science)