21 July 2011

Ghost and I - My Real Story - PART V

*jam menunjukkan pukul 12.55am. Rumah aku skang baru je start sunyi sebab adik aku Ain yang bising tu baru nak pi tido. Tapi dulu masa duduk kampung, pukul 10malam lagi da sunyi bergelap*


~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~

Ada orang sinis kata hantu takde. Actually if u want dibuktikan dengan sudut sains, now ada major research tentang dunia ghaib, dorang panggil Quantum Theory, dengan satu falsafah, Reality is Illusion, so untuk yang ta pernah nampak hantu and ta percaya, bukan dorang ta exist, tapi just dorang belum dapat difahami,


so this is my story
~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~

2001,  REMBAU, NEGERI SEMBILAN


Hampir pukul 1 pagi, rumah atuk sudah lama gelap. Pukul 10 malam kami kanak kanak tidak dibenarkan berjaga lagi, so time pukul satu ni aku, adik-adik dan anak-anak makteh da lama tido.



Tapi mama dengan makteh belum tido lagi. Dorang tengah syok tengok midnight movie. Movie kelakar. Atuk dengan Uwan (nenek) pun dah tido time ni.


+Tempat my mama and makteh tengok movie malam tu+



Tengah seronok seronok ketawa tiba tiba, pintu depan (jenis sliding door grill) ditarik. Ada orang buka pintu depan?? Mama pandang makteh, makteh pandang mama.



Makteh tanya kat mama, "Kan abah da check pintu semua dah kunci kan? Sapa kat luar?" Mama cuma jawab entah. Then dorang dua pakat untuk kejutkan atuk.


Pinjam pic dari http://angelsofourlife.blogspot.com


Puas la mama dengan makteh kejutkan atuk pi tengok. Atuk duk kata takde pape la, kucing langgar la. Makteh marah kata apa pula kucing langgar, ini bunyi pintu kena tarik, bukan pintu berdegang kena langgar





Uwan terjaga dan cakap mama dan makteh salah dengar. Tapi mama dan makteh sungguh sungguh cakap,


 "Betul ni,bunyi dier jelas, kuat, terang, ada orang tarik pintu tu!"


 Atuk merungut rungut kata kalau "kalau aku check pintu tu berkunci siap korang!"


+Nampak pintu sbelah kiri tu, itula pintu dier+  



Mama ngan makteh kata "Ala abah ni, pi check je pun, kalau perompak yang na masuk macam mana?"



Then atuk pun buka lampu luar rumah, then buka pintu kayu, sementara mama dan makteh duduk belakang atuk ketakutan... Dan selepas pintu kayu dibuka, atuk pun check pintu grill (sliding) tu, atuk pun tarik.




BERKUNCI, STILL BERKUNCI, TAKLEH TARIK




Atuk kata, "tengok, mana ada sapa tarik pintu ni hah, elok je berkunci hah". Mama pandang makteh, makteh pandang mama. 
Habis, bunyi pintu kena tarik tadi bunyi apa?





10 comments:

yunZ said...

hantu bertocang penah ketuk tingkap rumah lama saya.huhu

~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~ said...

:O ada kejar hantu tu tak pastu?

Aniz said...

aaaAAAAaaaaaaaAAAAAAAa seremmmmm

~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~ said...

aaaaAAAAAaaaaAAaaaa >_<

_iezrah! said...

ahhahahaa.. iez ni mati2 la ingt u ni gurl.. mase yg bg lagu d bagindas tuh pon ingtkan gurll.. sory2... huhuhuhu

_iezrah! said...

ok.. cm slendang ni nice .. trend skrg... tak la pnas.. kain i tuh lembut dan sdp d'pakai... okeyh, t i uplod pic wane laen keyh.. kain cntek2 pon ade lg.. try la bli presentkn kat awek u :)

~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~ said...

ahaaahaha :D

_iezrah! said...

Dinky de uplod kain baru. sure kalo present kat awek u.. die bkenan.. xpanas. pashmina ade ye

Cik Penulis said...

Ah! Meremang bulu roma!

~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~ said...

:x alamak