16 August 2011

FOOD QUEST : LAKSA MI PULAU PANGKOR

Orait this time na perkenalkan masakan orang Pulau Pangkor~




So, apa itu Laksa Mi? 


Well Laksa Mi ni makanan yang sangat sinonim dengan orang Pangkor, aku kecik2 dulu breakfast kat kantin makan Laksa Mi, bila da dewasa ramai orang Pangkor breakfast makan laksa mi. Time hari raya pun ada yang jamu tetamu dengan Laksa Mi~




APA ADA DALAM LAKSA MI?


Antara syarat2 kandungan Laksa Mi ialah:-

  • Sup ikan - untuk kuah dier. Ikan lak boleh guna ikan yang sesuai buat sup mcm ikan bawal, ikan kayu, ikan kembung, ikan kekek
  • Sambal - cili blender dengan bawang besar, bawang putih, pastu goreng, boleh letak seafood utk kasi manis ( i prefer letak ketam)
  • Sayur kacang panjang cincang2 goreng dengan fishcake (zaman aku kecik2 dulu orang Pangkor pakai lobak asin)
  • Mi special Laksa Mi (kat bungkusan tulis Mee Teow - mi dier kaler putih not yellow)

SO MACAM MANA NAK BUAT?


Ok then next kita sediakan bahan utk sambal

Rebus cili kering dulu

Guna bawang besar banyak ni tau~


Ok kita blender cili kering + bawang besar + bawang putih + sedikit belacan

Ok next sediakan bahan seafood kita

Ni orang Pangkor panggil Ikan Belaling,


orang Kedah panggil Ikan Temenung,


and orang KL panggil Ikan Kembung


Ok now time tu buat sambal~

Kita tumis bahan yang dah blender tadi


Masukkan ketam, pastu letak sedikit asam keping

and garam secukup rasa, and gula


Ok siap~! :D


Ok pastu kita goreng udang kering sikit, bawang, pastu masukkan kacang panjang tadi, dengan fishcake, kasi goreng


Sup ikan pula, tumis bawang putih dengan halia aje, masukkan air, masukkan ikan, pastu letak sikit asam keping

(garam kalau na letak sikit je)



Ok da siap sup kuah dier, kita celur mi

Ni rupa packaging dier


After dicelur dengan air panas
Saiz mi laksa mi ni

So akhirnya siap semua~
 ok time tu campurkan semua step by step~



First letak sayur


Pastu sup, ambil skali seketul ikan


Letakkan sambal~ siap ~(^_^)~




Selamat mencuba~ ^^







10 comments:

nashina rika said...

singgah & follow

syuhadaabdrazak.blogspot.c​om

~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~ said...

baik ^^

I wong (依之汉) said...

terasa nak buat 1 lepas aku terbaca ni. Nice!

~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~ said...

waah :D pas buat tangkap pic upload kat blog, aku na tgk (ta dpt rasa, tgk jadi la :3 )

Cik Penulis said...

WAH! mengidam. huhu kalau i singgah pangkor, nak makan ni boleh? NAK! Sedap!

~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~ said...

:D boleh boleh, saya belanja


na datang t roger2 la aha

ziera said...

First time dapat makan LAKSA PANGKOR ni masa program anak angkat tahun lepas kt p.Pangkor...

huwaaa~ seriusly sedap... nak amik resepi n nk share kt FB ye.. THANKS! ^_^

~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~ said...

~(^_^)~ its my pleasure to share

Crystal Elegance Beauty Fashion said...

Mana nak dpt mee teow ni.bole tlg belikan dan pos kan x

Crystal Elegance Beauty Fashion said...

Mana nak dpt mee teow ni.bole tlg belikan dan pos kan x